Logo
 
Standard Arama
Standard Arama Sisteme Giriş
Standard Detayı
TÜRK STANDARDI
TS No : TS 5273      
Kabul Tarihi : 18.06.2014
Konfirme Tarihi : 14.11.2023
Hazırlık Grubu : TK25: Ziraat Teknik Komitesi
Doküman Tipi :
Yürürlük Durumu : U (Yürürlükteki Standard/Standard)
Başlık : Kasaplık hayvanlar-Kesim ve karkas hazırlama kuralları
Başlık (İng) : Butchery Animals-Rules for Slaughtering and Carcass Preparation
Kapsam : Bu Standard, büyükbaş ve küçükbaş kasaplık hayvanların mezbahaya getirilmesi, dinlendirilmesi, canlı tartımı, kesime hazırlanması, kesilmesi, yüzülmesi, iç organların çıkarılması, kesim öncesi ve kesim sonrası sağlık muayene ve kontrolünün yapılarak karkasın hazırlanması ve tartılması, yıkanması, damgalanması, hazırlanan karkasın muhafazaya alınması ile mezbaha, kullanılacak alet ve ekipman ile çalışanlarla ilgili kuralları kapsar.
Kapsam (İng) : This standard applies to the rules for slaugthering animal such as small and large headed from animals for acceptance to slaughter houses, weighing, killing, preparing for slaughter, inspection before and after killing, weighing, cleaning, branding, protection of prepared carcass and every kind of equipments used in slaughter houses and all of the persons.
Yerini Aldığı : TS 5273 :1987;  
Yararlanılan Kaynak : - 27.12.2012 tarih ve 28155 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hayvansal Gıdalar Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği. - 27.12.2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği. - 24.12.2011 tarih ve 28152 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hayvan Nakilleri Sırasında Refah ve Korunması Yönetmeliği. - 12.09.2012 tarih ve 37 no’lu EBK Kesim Yönetmeliği. - 852/2004, 853/2004 ve 854/2004 sayılı AB direktifleri. - 05.12.2012 tarihli ve 28488 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği, Tebliğ No: 2012/74. - ARSLAN, A., Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi, Elazığ, 2002. - DAVİES, A., BOARD, R., Microbiology of Meat and Poultry, 1998. - Güzel l. 1994 Kantalı Etleri Pazarlaması İle İlgili Uluslararası Standardlar. - Poultry Science 1992, Animal Agriculture Series.
Uluslararası Karşılıklar : ---
ICS Kodu : 65.020.30 Hayvan Yetiştirme ve Islahı *Veterinerlik ile ilgili ilaçlar, bkz. 11.220; 67.120.10 Et ve Et Ürünleri
Atıf Yapılan STD : TS 266 :2005;  TS 666 :2007;  TS 668 :2007;  TS 669 :2008;  TS 670 :2008;  TS 671 :2008;  TS 1258 :1983;  TS 4331 :2013;  TS 6160 :1988;  TS 9048 :2011;  TS 10424 :2005;  TS 10836 :2013;  TS 11076 :;  TS EN 12056-1 :2005;  TS EN 12056-2 :2005;  TS EN 12056-3 :2000;  TS EN 12056-4 :2000;  TS 12524 :1999;  TS 12669 :2010;  TS EN 12830 :2000;  TS 13346 :2008;  TS EN 13485 :2002;  TS EN 13486 :2002;  TS EN 45501 :1997;  TS OIC/SMIIC 1 :2011;  
Cen/Cenelec : -
Dili : tr
Renk Durumu :
Uygulama Durumu : Yürürlükte
Sayfa Sayısı : 22
Fiyatı : 280,00 TL + %10 Kdv
Çakışan Standart Varsa İptal Tarihi (DOW)-